Monday, May 12, 2008

Happy Mother's Day


Assalamualaikum

Sempena mother's day hari ini anak-anak mempunyai cara mereka yang unik untuk menyambut dan menghargai umi mereka. Semalam anakanda Odi menalipon dari Hira' mengucapkan selamat hari ibu. Hari ini abang Qayyim dan anakanda Amin membeli frame dan kemudian mengabadikan gambar-gambar mereka semasa kecil dalam kad ucap selamat hari ibu. Pada kad tersebut dinukilkan kata-kata berikut:

"BUAT UMMI AMI YANG TAK PERNAH PUTUS MENDOAKAN DAN
MENCURAHKAN KASIH SAYANG KEPADA KAMI. MOGA ALLAH
MERAHMATI UMMI KAMI"

ZURAIDAH BT KORNAIN

Gambar abang Qayyim itu semasa kami singgah bersembahyang dan berihat di sebuah masjid di Paris ketika kami mengembara di Europe (Abi bercadang untuk mendokumenkan pengalaman mengembara di Eropah ini dalam buku kami yang akan datang insyaAllah - jadi kenyataankah ini?). Gambar Odi pula semasa menghadiri Islamic school di Spital mosque, Aberdeen, Scotland. Gambar Amin pula diambil semasa kami menghadiri program MSM (Majlis Syura Muslimun di Coventry, England). Gambar yang di kanan sekali tu anak angkat kami di Aceh, anakanda Fitria Wulan Sari - sekarang umurnya sudah 9 tahun, sudah dianggap adek oleh anak bujang bertiga ini..

Semuga bonda (umi Zuraidah) panjang umur, sihat walafiat dan dapat terus memberi kasih-sayang kepada suami dan anak-anak serta membimbing mereka untuk menjadi anak-anak yang soleh dan solehah. Ameen

Wahai anak-anak ingatlah pesan Rasulullah SAW. "Bila ditanya siapakah yang patut dihormati? Ibu mu, jawab Rasulullah. Kemudian bila ditanya lagi, jawabnya 'ibumu. dan bila ditanya kali ke tiga, jawabnya tetap ibumu, kemudian barulah ayahmu..."

Selamat hari ibu kepada adinda Zuraidah Kornain (Umi Zuraidah)

Abi

0 comments:

 

Lambaian-Islah. Powered By Blogger © 2009 Bombeli | Theme Design: ooruc