Friday, April 8, 2011

Aqsa Syarif mengajak rakyat Malaysia memperingati tragedi Deir Yassin - 9 April 1948


Aqsa Syarif mengajak rakyat Malaysia memperingati tragedi Deir Yassin - 9 April 1948

Tarikh 9 April akan sentiasa terpahat di hati rakyat Palestin sebagai tragedi pilu yang masih dirasai sehingga kini. Meskipun tragedi dahsyat itu sudah berlalu 63 tahun yang lalu, ia tetap menghantui rakyat Palestin dan sesiapa sahaja yang punya rasa kemanusiaan tanpa mengira bangsa dan agama.

Pada dinihari sekitar 4.30 pagi Jumaat 9 April 1948, kumpulan pengganas zionis Haganah membariskan 33 orang yang menghadiri majlis perkahwinan di sepanjang tembok bangunan. Kesemua mereka termasuk pasangan pengantin kemudiannya ditembak tanpa belas kasihan. Hanya seorang kanak-kanak yang berumur 12 tahun ketika itu hidup untuk menceritakan pengalaman ngeri yang disaksikan dengan mata kepalanya sendiri. Terselamat kerana dilindungi oleh mayat-mayat ahli keluarganya , beliau melihat sendiri bagaimana adek perempuannya yang berusia 4 tahun bersepai kepalanya ditembak oleh pengganas-pengganas tersebut.

Itulah dia tragedi Deir Yassin yang akan kekal ditulis dengan tinta darah. Peristiwa yang amat dahsyat ini dilakukan oleh sekelompok manusia yang mendakwa mereka diseksa dengan kejam oleh Nazi di kem-kem Auswitch, Bergen-Belsen dan Dachau. Ternyata kezaliman dan tindakan yang tidak akan dilakukan oleh haiwan sekalipun membuktikan bahawa pendukong zionis hanya berselindung disebalik penderitaan mereka untuk melakukan perbuatan yang jauh lebih keji dari apa yang mereka alami. Peristiwa Deir Yassin menyaksikan bagaimana tahap kemanusiaan sudah jatuh ke tahap yang amat keji sehingga tidak mungkin dibayangkan oleh sesiapa yang masih waras akal fikirannya. Cukuplah apa yang didedahkan oleh beberapa orang yang terselamat kerana terlindung di sebalik tumpukan mayat dan timbunan batu dan kayu yang menyaksikan bagaimana wanita-wanita hamil dirodok perut mereka dan dikeluarkan janinnya. Semua ke 25 orang ibu yang mengandung dipaksa melihat bagaimana bayi yang mereka kandung dikerat sebelum menghembuskan nafas yang terakhir. Kanak-kanak pula dipancung di hadapan ibu-ibu mereka. Seramai 52 orang kanak-kanak dibunuh secara kejam begini. Ternyata perbuatan amat biadap ini sengaja dirancang untuk menimbulkan ketakutan yang mencengkam di sanubari rakyat Palestin supaya mereka segera meninggalkan tanah air mereka demi keselamatan diri dan keluarga. Siri-siri pembunuhan beramai-ramai ini telah berlaku di banyak tempat sebelum Deir Yassin, namun sebagai umat yang bermaruah, rakyat Palestin sama-sekali tidak akan menyerah kalah. Mereka tetap bertahan dan mempertahankan kampong halaman mereka meski terpaksa berhadapan dengan kumpulan pengganas Zionis yang disokong oleh Bangsa-bangsa Bersatu, British dan negera-negara Eropah. Bantuan kewangan dan senjata terus dinikmati oleh tiga kumpulan pengganas yahudi seperti Irgun, Haganah dan Stern gang. Menjelang November 1974 apabila pelan pemisahan (partition plan) dilaksanakan oleh PBB melalui resolusi 181, pengganas-pengganas yahudi sudah memiliki 16,000 senjata api ringan, 1000 mesin gun dan 750 mortas. Dengan pelbagai senjata ini mereka menceroboh kampong halaman rakyat Palestin di Qilqiya, Nablus, Akka, Tulkarem, Beersheba, Baisan, Haifa dan Yaffa. Kemuncaknya ialah pembunuhan yang berlaku di Dier Yassin pada 9 April 1948.

Tindakan biadap kumpulan Haganah disempurnakan oleh Irgun yang dipimpin oleh tak lain dan tak bukan Menachem Begin. Dia bersama rakan-rakan remajanya, lelaki dan perempuan melakukan ‘operasi pembersihan’ ke atas Deir Yassin. Para doctor dari Persatuan Palang Merah menyaksikan bagaimana para remaja ini memastikan tidak ada yang hidup dengan membunuh sesiapa sahaja yang masih bergerak dengan sub mesin gun, bayonet dan pisau. Cara pembunuhan mereka tidak pernah dilakukan di dalam sejarah iaitu dengan meniris mangsa dari hujung kepala ke hujung kaki dan membiarkan mereka mati dengan penuh seksa.

Menachem Begin kemudiannya diangkat menjadi Perdana Menteri Israel dan dijulang sebagai pejuang kemanan dunia yang dianugerahkan hadial nobel untuk keamanan. Anugerah berprestij ini dikongsi bersama Anwar sadat hasil dari perjanjian damai Camp David pada tahun 1978 di antara Mesir dan Negara haram Israel. Satu perjanjian yang menyaksikan Anwar Sadat dihina di seluruh dunia dengan mengiktiraf Israel dan ditempelak oleh Menachem Begin dengan ucapan biadapnya ‘Selamat dating ke Jerusalem, ibu Negara abadi Israel’. Perjanjian inilah yang telah menggadaikan maruah umat Islam dan rakyat Mesir. Mesir yang sebelum itu merupakan satu-satunya Negara Arab yang mempunyai kekuatan yang standing dengan Israel bertukar menjadi kambing yang dikebirikan. Sejak tahun 1978 hingga tumbangnya Hosni Mubarak pada bulan Februari 2011, Mesir diberikan kepercayaan penuh oleh Amerika Syarikat untuk memastikan keselamatan Israel sentiasa dipelihara.

Tragedi Deir Yassin adalah symbol berdirinya Negara haram Israel di atas darah rakyat Palestin yang tumpah membasahi bumi. Menachem Begin di dalam bukunya ‘The Revolt’ dengan bangganya mengatakan

“Tanpa apa yang dilakukan di deir Yassin maka tidak akan wujud Negara Israel. Dia menambah; ketika Haganah menjalankan beberapa operasi yang Berjaya di medan-medan lain…orang-orang Arab menyelamatkan diri mereka dengan disertai panic sambil menjerit ketakutan ‘Deir Yassin!’

Menachem Begin dan semua pepimpin Israel yang dijulang sebagai negarawan dan pejuang keamanan dunia seperti Arial Sharon dan Shemon Peres adalah remaja-remaja bersenjata yang membunuh rakyat palestin tanpa sedikitpun merasa bersalah. Kejadian pembunuhan beramai-ramai di Sabra dan Shatila pada tahun 1982 yang menyaksikan lebih 3,000 rakyat Palestin dibunuh dengan kejam oleh Arial Sharon adalah bukti jelas bahawa ‘modus operandi’ mereka tidak akan berubah. Inilah pendekatan yang masih digunakan oleh Israel di Gaza, Nablus, Ramallah, Jenin, Baitul maqdis dan al-Khalil bagi mengekalkan pendudukan, pengepungan dan penghinaan ke atas Masjid al-Aqsa. Bagi mereka nyawa rakyat Palestin tidak punya harga dan mereka akan hapuskan seramai mana rakyat palestin yang diperlukan bagi memastikan Negara haram Israel terus kekal dan lestari.

Aqsa Syarif mengajak umat islam dan rakyat Malaysia sempena ulang tahun tragedy pembunuhan Deir Yassin supaya memperbaharui tekad dan keazaman untuk membela rakyat Ralestin dan berjuang berganding bahu untuk memerdekakan rakyat dan bumi Palestin yang terjajah.

:Luka Deir yassin masih berdarah meski sudah berlalu 63 tahun. Satu-satunya jalan untuk menyembuhkan luka yang amat pedih yang ditanggung oleh rakyat Palestin ini ialah dengan berjuang untuk mengembalikan maruah saudara kita di Palestin.

Ayuh! Bersama Aqsa Syarif mempergiat usaha untuk membantu perjuangan pembebasan Palestin.

Aqsa Syarif

9 April 2011

13 comments:

Unknown said...

salam. terima kasih atas artikel. Mohon share

Dr Hafidzi Mohd Noor said...

salam,

silakan, silakan

Unknown said...

Assalamualaikum. . .
Sebenarnya,saya amatlah terperanjat & malu kerana tidak tahu menahu selama ini mengenai tragedi ini.Terima kasih di atas artikel ini. Saya teringin 'berkongsi' artikel ini di blog dan saya meletakkan link ke sini. Saya dapati juga artikel seperti ini dalam Bahasa inggeris di facebook, mohon utk meletakkan link ke artikel inggeris tersebut. Terima kasih!

Hafidzi Mohd Noor said...

Salam Raimi - sila sebarkan utk kebaikan umat Islam dan rakyat Malaysia (termasuk bukan Islam) amnya

ilham said...

salam semua saudara2ku seislam,tidak dinafikan peristiwa Dier yassin terlalu menyayatkan hati semua umat islam seluruh dunia,tapi kenapakah selepas 63 tahun berlalu,kenapa tiada sedikitpun tanda2 kebangkitan umat plastine atau kaum2 arab berhampiran yang bersedia berjuang rata2nya kaya dengan hasil minyak dari bumi Allah? Inilah Tanda2nya Allah SWT telah membiarkan tanpa pertolongan kepada umat islam sendiri kerana ISLAM itu didirikan tanpa ROH,Tanpa HAKIKAT,tanpa NUR CAHAYA,seperti Hadis Rasullah SAW pernah bersabda:akan datang umat islam itu ramai melata,tapi ibarat buih2 dilautan....mudah berkecai disapu badai....marilah kita bangkitkan islam yang longlai dengan ROH dan HAKIKATNYA sehinggalah Allah SWT akan membantu dengan bala tenteranya dikalangan manusia,jin dan Malaikat yang tidak kelihatan...amin

Hafidzi Mohd Noor said...

Salam,

ungkapan tiada langsung tanda-tanda kebangkitan umat Palestin dan umat islam di sekitarnya setelah 60 tahun tdk begitu adil. Jihad berterusan yg dilakukan oleh para 'amil berjaya menghasilkan kemenangan. Bukankah kemenangan namanya apabila rakyat Ghazza tetap teguh berjuang meski dikepung setelah 5 tahun. Bukankah perjuangan yg dipelopori oleh para amil di Mesir kini menunjukkan hasil setelah berjuang lebih dari 80 tahun. Israel semakin mengecil dan kehilangan semakin banyak wilayah. hadis Nabi SAW yang bermaksud "akan ada dikalangan umatku yang yang akan terus berjihad dan mereka tdk dapat dikalahkan musuh-musuh sehingga dimenangkan Allah? bila ditanya sahabat di mana mereka ini? di jawab Nabi - Di Baitul maqdis dan sekitarnya? Jangan kita meremehkan perjuangan sdr-sdr kita di sana yang telah melahirkan ribuan syuhada. Sebaliknya marilah kita bersama dgn para pejuang - in spirit and in person dalam perjuangan ini. Siapa kata karamah dan malaikat tidak bersama dgn mereka. Apakah kita berada di medan bersama para mujahidin untuk menafikan pelbagai bentuk nusrah yang diturunkan oleh Allah?
HMN

NorAk said...

salam...mohon share artikel ini

ika said...

salam wrt...mohon share DR..jzkk.

ika said...

salam wrt..mohon share DR...jzkk..

Hafidzi Mohd Noor said...

Silakan, tiada halangan

nabilaammar said...

salam.mohon share Dr.jzkk

Dzarfan Mohamed Redzuan said...

Rasulullah bersabda
"Sesiapa yang bermohon kepada Allah agar ia Syahid dengan niat yang benar,nescaya Allah akan menyampaikannya kepada kedudukan para syuhada sekalipun ia mati di tempat tidurnya"
...tanamkan semangat berjihad menentang kezaliman untuk membantu saudara kita,moga-moga Allah mengangkat semangat,amal kita sebaris para mujahid dan syuhada di palestina.amin.TAKBIR!!!!!

mashit dinara said...

dalam al-quran dan hadis banyak mencerita tentang permusuhan antara kaum yahudi dan ummat.. dalam al-quran hadis juga banyak mencerita ummat yang terdahulu sekarang dan masa akan datang.. dalam al-quran dan hadis banyak memberi motivasi kepada ummat islam.. segala2nya banyak diceritakan hanya kita sahaja perlu mempelajari dan mengkaji.. dari quran dan hadis juga kita tahu apa yang akan terjadi pada masa akan datang tapi kita tahu bila ia akan berlaku.. bagaimana kita nak dapat kembali bumi pelastin dalam al-quran dan hadis tunjukkan caranya.. yang penting kita berusaha mengikut cara masing2.. begitu masyarakat di sana.. wallahualam

 

Lambaian-Islah. Powered By Blogger © 2009 Bombeli | Theme Design: ooruc