Sunday, June 15, 2008

Ekspedisi Ke Johor Lama untuk projek penulisan 'Jejak Risalah di nusantara II'

Serpihan tembok kota batu, Kota Batu, Johor Lama

Abi dan Umi bergambar kenangan di tapak Kota Batu, Johor Lama


Umi Zuraidah bergambar bersama peluru rentaka pertahanan melayu

Benteng Kota Batu - pertahanan hadapan kubu

Gambaran artis serangan Portugis di Kota Batu


Pandangan pada salah satu sisi benteng


Makan pahlawan tanpa nama


Gambaran artis bamboo runcing pertahanan kota batu

Alhamdulillah, abi, umi dan abang Qayyim sempat menziarahi Kota Batu di Tanjung Batu, Johor Lama di celah-celah program kerja dan ziarah keluarga di Johor pada 13 Jun 2008. Kota Johor Lama ini letaknya di Teluk Sengat simpang ke kanan dalam perjalanan ke Desaru, Bandar Penawar dari Kota Tinggi, Johor.

Kota Johor Lama menyimpan sejarah perjuangan umat Islam di dalam menentang penjajahan barat Portugis. Kota ini adalah merupakan kesinambungan dari kesultanan Melaka dan pertahanan umat islam yang terus berjihad menolak penjajahan barat. ia didirikan oleh Sultan Alauddin Riayat Syah II (1524 - 1564) pada tahun 1540. Kota ini sekali lagi menjadi pusat pemerintahan Sultan Ali Jalla Abdul Jalil Shah II (1570 - 1579). Pada zaman pemerintahan Sultan Ali Jalla Abdul Jalil Shah ini Portugis menggempur benteng Johor Lama sebanyak 2 kali iaitu pada tahu 1576 dan 1578 tetapi berjaya dipatahkan. Serangan besar-besaran Portugis dari Goa, India pada tahun 1587 akhirnya berjaya menawan Kota Batu dan memusnahkannya.

Ekspedisi dan gambar-gambar ini insyaAllah akan dimuatkan dalam buku 'Jejak Risalah di nusantara II - Gelombang Penjajahan Barat yang pertama'. Mohon doa agar ianya dapat disempurnakan dan diterbitkan dalam masa yang terdekat ini bersama "Jejak Risalah Nusantara IV - Dari Perang Aceh ke Perang Revolusi.0 comments:

 

Lambaian-Islah. Powered By Blogger © 2009 Bombeli | Theme Design: ooruc