Sunday, August 29, 2010

Faizal Tahir bersama Aqsa Syarif dalam 'Bersamamu Palestin di TV3'

Bapa Faizal Tahir Ajak Boikot Produk Israel

Oleh SITI AZIRA ABD AZIZ

Mohd Tahir (dua dari kiri) bersama anaknya, Faizal Tahir (tiga dari kiri) ketika majlis sidang media di Sri Pentas TV3, Rabu. - Foto TV3

BAPA kepada penyanyi dan komposer Faizal Tahir, Dr. Mohd Tahir, 60, yakin umat Islam dan sesiapa yang menentang penindasan Rejim Zionis terhadap Palestin hendaklah memboikot produk Israel.

Menurut beliau, biarpun ramai yang menghentam kekejaman Zionis, namun masih ada yang mengambil ringan tentang isu memboikot produk dari negara itu.

“Ada yang tidak sedar sebenarnya apabila kita membeli produk-produk itu, ia menyumbang kepada pembelian peluru dan senjata mereka (Israel).

“Sedangkan cucu saya yang masih kanak-kanak pun bijak memboikot produk-produk mereka. Apabila saya membawa cucu dan memberitahu hendak membeli produk mereka, dia menjawab sebab apa nak beli produk orang yang membunuh bayi?

“Kita boleh mula melatih anak-anak memboikot produk ini dari kecil dengan menghentikan pembelian kosmetik dan rokok. Secara sedikit demi sedikit ia mampu membantu,” ujar beliau dalam satu sidang media bersama-sama Faizal Tahir di Sri Pentas TV3, Rabu.

Dengan pelantikan Faizal sebagai duta Kempen Bebaskan Bumi Palestin baru-baru ini, beliau bersyukur dengan anugerah yang dikurniakan oleh Allah itu.

Kata beliau, lebih menyentuh hatinya apabila kempen itu mampu membuatkan Faizal mengubah pemikiran skeptisnya yang sebelum ini ragu-ragu tentang bantuan yang diberikan kepada pelarian Palestin.

Selama ini, penyanyi lagu Sampai Syurga itu tidak pasti sama ada wang yang disumbangkan kepada pelarian itu sampai ke tangan mereka atau tidak.

“Anak kedua saya ini susah untuk mendengar cakap saya dan sukar untuk saya meyakinkannya tentang penyerahan sumbangan itu dari tangan ke tangan.

"Akhirnya, setelah menyertai program ini di Lubnan, dia sendiri yang menyaksikan sumbangan itu diserahkan kepada pihak yang bertanggungjawab di sana.

“Pada mulanya saya tertanya-tanya juga bagaimana TV3 dan Aqsa Syarif Bhd akan menyebarkan maklumat ini. Saya harap Faizal bukan sahaja akan menjadi yakin setelah terlibat dengan program Bersamamu malah membuka mata semua orang,” katanya penuh semangat.

"Bersamamu" Selami Keperitan Pelarian Palestin

Oleh SITI AZIRA ABD AZIZ

Faizal Tahir berkunjung ke rumah keluarga miskin pasangan Atiff Mohamed Khalil dan Amni Munir Ismail di Kem Barajneh, Beirut. - Foto TV3

KUNJUNGAN kru Bersamamu yang terdiri daripada penerbitnya, Siti Hajar Abdullah, jurukamera Rahman Salim dan Pengerusi Aqsa Syarif Bhd, Ustaz Hasanuddin Mohd Yunus berjaya merakamkan sebahagian daripada kisah-kisah keperitan hidup pelarian Palestin di Lubnan pada 6 Ogos lalu.

Ia sebuah siri yang harus ditonton oleh seluruh rakyat Malaysia agar sama-sama dapat menyelami penderitaan golongan yang ditindas itu.

Rakaman tersebut dipertonton dalam tiga episod khas Bersamamu : Bebaskan Bumi Palestin yang bersiaran pada 25 Ogos lalu serta 1 September dan 8 September akan datang pukul 9.30 malam.

Bersamamu akan menyorot kisah beberapa keluarga yang dikunjungi kru TV3 di kem pelarian di sana. Beberapa khemah pelarian dikunjungi seperti Kem Pelarian Sabra Shatila dan Kem Pelarian Barajneh di Beirut, Kem pelarian Beddewi di Utara Lubnan dan Kem Pelarian Tyre di Selatan Lubnan.

Faizal Tahir sebagai Duta Kempen Bebaskan Bumi Palestin bersama-sama bapanya, Dr Mohd Tahir (dua dari kiri) dan Pengerusi Aqsa Syarif Bhd, Ustaz Hasanuddin Mohd Yunus (tiga dari kanan).

Untuk melihat bagaimana pelarian Palestin berbuka puasa, kru Bersamamu singgah di rumah seorang jurutera bertauliah, Fathi Habbosh yang tidak boleh bekerja kerana bertaraf pelarian.

Bagi menampung kehidupan keluarga, Fathi terpaksa menjual barangan runcit sekitar kem pelarian menggunakan kereta sorong untuk membesarkan anak-anak yang ramai.

Penonton Bersamamu juga dapat menyaksikan kunjungan rombongan ke kem Beddewi di Tarablus (Tripoli) di utara Lubnan yang meninjau keadaan klinik dan sekolah pekak dan bisu.

Kempen Bebaskan Bumi Palestin dilancarkan oleh TV3 bersempena dengan sambutan ulang tahun stesen televisyen itu yang ke-26 pada Jun lalu.

Kempen tersebut bertujuan menyampaikan mesej murni, meningkatkan kesedaran dan keprihatinan di kalangan rakyat Malaysia supaya insaf dan mengambil iktibar terhadap kejadian yang menimpa rakyat Palestin.

Misi Faizal Tahir
Oleh Rozdan Mazalan
rozdan@bharian.com.my
2010/08/27

sebelum - selepas
" border="0">
Faizal saksikan sendiri penderitaan pelarian Palestin

KETIKA bertemu dengan penyanyi popular ini baru-baru ini, jelas kelihatan di matanya gambaran keperitan dan penderitaan yang dialami beratus-ribu pelarian Palestin akibat kekejaman rejim Zionis.
Hati siapa yang tidak luluh apabila melihat kedaifan anak-anak kecil yang sepatutnya berada di sekolah terpaksa melarat meminta ihsan untuk meneruskan hidup. Usah bicara fasal pendidikan yang sempurna, untuk hidup seperti insan lain pun belum tentu mampu diperoleh mereka.
Kehidupan yang daif lebih 250,000 pelarian Palestin yang terpaksa melarikan diri dari bumi kelahiran mereka disaksikan sendiri Faizal Tahir di Beirut, Lubnan. Kediaman yang tidak sempurna baik dari segi sistem perairan mahupun elektrik, menyentuh hati sesiapa yang melihatnya termasuklah penyanyi ini.


Segala perasaan yang dikongsi Faizal ketika berada di bumi Islam itu turut dikongsi dalam program Bersamamu yang disiarkan sebanyak tiga episod bermula 25 Ogos, 1 dan 8 September ini.

Menurutnya, dia tentu sekali berbangga apabila diundang Badan Bukan Kerajaan (NGO) Aqsa Syarif bersama produksi Bersamamu TV3 untuk bersama menyelami dan menghayati kehidupan pelarian berkenaan, yang seterusnya menjadi pengalaman cukup berharga lagi menginsafkan.

“Sebelum ini saya banyak juga menjadi duta kepada produk, namun pelantikan sebagai Duta Bebaskan Bumi Palestin ini lebih besar dari segala-galanya. Tanggungjawab cukup besar. Ia bukan untuk promosi produk atau jual barang. Sebaliknya ia untuk memberi kesedaran kepada semua orang dan membuka mata dunia, sampai bilakah penderitaan Palestin akan berakhir.
“Apabila menjejaki kaki ke sana, saya terus sebak melihat suasana yang begitu daif. Saya terpaksa menguatkan semangat, demi menahan air mata daripada mengalir. Saya sedar, saat itu saya seharusnya memberi semangat kepada mereka, bukannya menambah kesedihan yang ada.

“Saya yakin, siapa saja yang pergi ke sana akan tersentuh hatinya. Apabila saya memasuki sebuah rumah di satu daripada 14 kem pelarian di sana dan melihat sendiri keadaannya, barulah saya sedar bertapa bertuahnya kita dilahirkan di Malaysia,” katanya.

Sebagai selebriti, Faizal menganggap dirinya sebagai milik masyarakat dan individu yang paling berpengaruh untuk menunjukkan contoh dan teladan yang baik kepada mereka.

“Saya berharap, dengan pengalaman yang saya paparkan menerusi program Bersamamu ini, sedikit sebanyak ia akan menyedarkan masyarakat, seterusnya memberikan pengetahuan serta keinsafan kepada mereka.

“Saya juga berharap selepas ini lebih ramai lagi selebriti akan mengambil bahagian dalam kempen Bebaskan Bumi Palestin. Dengan bantuan selebriti, penderitaan rakyat Palestin mungkin akan terus mendapat perhatian masyarakat dunia,” katanya yang berjanji akan ke sana lagi pada masa akan datang, untuk terus memberikan sokongan.

Tidak mahu dikaitkan dengan produk Israel

DEK kekejaman rejim Zionis yang sungguh tidak berperikemanusiaan terhadap masyarakat Islam di bumi Palestin, yang sudah berlarutan sehingga enam dekad, timbul perasaan benci, marah yang membuak-buak dalam diri penyanyi ini.

Jika diberikan kekuatan, Faizal nekad untuk tidak lagi mahu meneruskan apa saja komitmen membabitkan dirinya bersama produk Israel selepas ini.

Selain menjadi Duta Bebaskan Bumi Palestin, Faizal turut terikat dengan tugas sebagai duta produk yang dikatakan mempunyai hubungan erat dengan negara itu.

“Memang ada yang menyatakan produk yang diwakili saya adalah milik Israel. Daripada pemerhatian saya, sukar untuk memberikan kesahihan produk itu dimiliki negara terbabit. Saya belum berkesempatan menyelidik perkara itu secara lebih terperinci.

“Sebagai orang Islam memang kita sudah diajar untuk menghormati apa-apa saja perjanjian yang sudah dibuat. Sebelum ini juga, saya sudah menandatangani kontrak perjanjian bersama produk itu dan ia masih berbaki satu tahun lebih lagi. Mungkin tahun depan kontrak ini akan berakhir.

“Jika diperhatikan, kini saya jarang memakai produk itu, dan jika ada pun pada majlis tertentu saja. Setelah mengalami sendiri ‘kezaliman’ yang dilakukan rejim itu, saya berjanji tidak akan menyambung lagi kontrak saya dengan produk terbabit selepas ini,” katanya jelas menunjukkan kekecewaan dan sedaya upaya untuk memboikot produk Israel.

Menurutnya, sejak dulu lagi banyak produk Israel sudah tidak disokong olehnya, sebagai tanda protes dan tidak bersetuju dengan tindakan Zionis.

“Sebenarnya sejak dulu lagi ayah saya sudah mendidik kami adik-beradik untuk memboikot produk Israel dan memang saya tidak menggunakannya.

“Selepas saya mendirikan rumah tangga dan memiliki anak-anak, saya juga perturunkan kepada anak saya untuk tidak menggunakan produk Israel. Mungkin ia tindakan yang kecil saja, tetapi jika semua masyarakat dunia mampu melakukan perkara yang sama sedikit sebanyak kita dapat menghentikan niat jahat Israel untuk terus menindas saudara kita di bumi Palestin itu,” katanya.

Monday, August 23, 2010

Sumbangan kepada The Islamic Society Jabaliya - Palestine utk projek ternakan lembu tenusu/pedaging

Pengerusi Aqsa Syarif - Ust Hasanuddin Mohd Yunus menerima
cenderahati dari Bro Abdul Rahim
(Wakil Islamic Society - Jabaliya)

Pengarah PACE menerima cenderahati dari
Bro Abdul Rahim

Bro Abdul Rahim menandatangani dokumen
penerimaan sumbangan dgn disaksikan oleh
Pengerusi Perhubungan Antarabangsa IKRAM - Ust Wan Subky Wan Soleh

Dokumen penyerahan PACE/surat penyerahan
AQSA SYARIF

Sumbangan dari PACE/JIM sebanyak Euro25,805
kepada Islamic Society Jabaliya melalui AQSA SYARIF
bagi menampung perbelanjaan projek ternakan
lembu tenusu/pedaging di Gaza

Bro Abdul Rahim menandatangi dokumen
penyerahan PACE/JIM

Bro Abdul Rahim bergambar kenangan dengan
staf Ibu Pej Aqsa Syarif - Ust Syazaly dan Mohd Qayyim

Assalamualaikum,

PACE/JIM telah memghulur sumbangan kepada Islamic Society - Jabaliya/Palestine melalui AQSA SYARIF untuk menampung perbelanjaan usaha ladang ternakan lembu tenusu/pedaging di Gaza. Usaha ini dijalankan oleh Islamic Society dan berpotensi besar untuk maju. Ia dikendalikan secara profesional dengan tenaga pakar yang sudah berpengalaman mengendalikan ladang ternakan secara komersial selama 30 tahun dan mendapat latihan di Germany. Ladang tenusu ini dibahagikan kepada dua tempat atas sebab keselamatan dan jaminan untuk bekalan yang tidak terputus sekiranya berlaku serangan ke atas Gaza. Ladang ini membekalkan keperluan susu dan juga daging terutama pada Hari Raya Qurban kepada penduduk Gaza. Ladang yang diusahakan secara profesional ini mendapat baka dari Australia dan Belanda. Ternakan ini masuk ke Gaza melalui saluran Mesir (terowong).

PACE/JIM telah menyumbang sebanyak Euro 25,805 bagi menampung keperluan kewangan yang agak mendesak. Aqsa Syarif sedang menimbangkan untuk membiaya sebahagian projek ini setelah menimbangkan beberapa perkara dan setelah melihat proposal baru yang akan dibentangkan.

(InsyaAllah gambar-gambar ladang ternakan akan disertakan kemudian)

Dr Hafidzi Mohd Noor
Pengarah PACE
ahli Lembaga Aqsa Syarif

Friday, August 20, 2010

Program Ramadhan di Palestin - Anjuran Persatuan Mahasiswa Akademi Pengajian Islam UM dan Aqsa Syarif PJ

Dr Hafidzi MN menyampaikan talk

Bergambar ramai dengan penganjur, Muadz, Hafiedz (percussion) dan Shinji

HMN bersama 'Rapper' Shinji (aktivis VPM berketurunan Jepun)Gambar-gambar dalam dewan Kuliah Utama (Akademi Islam UM)

Baitul Maqdis dendangan Muadz + Hafiedz


Program di atas telah diadakan pada 19 Ogos 2010 di Akademi Pengajian Islam UM, anjuran Persatuan Mahasiswa Akademi Pengajian Islam dan Aqsa Syarif PJ. Sambutan program amat menggalakkan sebagaimana yang dapat dilihat dalam gambar-gambar yang dikongsikan. Program yang diisi dengan ceramah isu Palestin terkini turut menampilkan Muadz dan Hafiedz (percussion - yang amat mengasyikkan). Muadz membawa 2 buah nasyid. Keunikan program ini turut menampilkan Shinji, rapper dari Jepun yang mempunyai kelainan beliau yang tersendiri. Beliau yang sudah lama bermastautin di Kuwait (20 tahun) amat peka dengan isu Palestin dan serangan ke atas umat Islam terutama selepas peristiwa 9/11. Beliau berjuang untuk membetulkan tanggapan yang salah ke atas Islam yang difitnah sebagai agama keganasan. Atas rasa keprihatinan yang amat tinggi beliau menyertai Viva Palestina Malaysia dan bergiat dalam bidang seni rapper untuk membetulkan tanggapan dunia terhadap Islam sebagai agama keamanan - di samping menolak agenda extremism yang diketengahkan oleh sebahagian kelompok. Ini beliau lakukan meskipun beliau bukan muslim. Kini Shinji sudah menetap di Malaysia selama 4 tahun

Dr Hafidzi Mohd Noor
Pengarah PACE
ahli Lembaga Pengarah Aqsa Syarif

Thursday, August 19, 2010

Bulan Ramadhan ini genaplah ulangtahun Perang Ramadhan 1393H (10 Ramadhan) ke 41
Tentera Mesir menggempur kubu Israel di Sinai

Aqsa Syarif: Ulang Tahun Operasi Badar - Perang Ramadhan 1393H (Perang Oktober 1973) - beberapa pengajaran

BULAN ini genaplah ulang tahun Perang Ramadhan 1393H (Perang Oktober 1973) yang ke 41. Peperangan yang bermula pada 6 hingga 24 Oktober ini mempunyai implikasi yang sangat besar. Perang yang juga dikenali sebagai perang Ramadhan kerana bermula pada 10 Ramadhan dan Perang Yom Kippur kerana jatuh pada hari kebesaran orang Yahudi ini telah merubah lanskap politik timur tengah seperti hari ini.

Peperangan ini adalah sebahagian dari usaha Mesir dan Syria untuk merebut kembali wilayah mereka yang dijajah oleh Israel dalam Perang enam hari pada tahun 1967 iaitu Semenanjung Sinai dan Tanah Tinggi Golan. Perang 6 hari juga menyebabkan Jalur Gaza, Baitul Maqdis timur dan Tebing Barat di kuasai oleh Israel sepenuhnya. Mengambil peluang dari Hari kebesaran orang Yahudi iaitu Yom Kippur, di mana sebahagian besar tentera Israel sedang bercuti, Mesir telah mengatur serangan mengejut. Keupayaan tentera Mesir untuk menembusi garisan Barlev yang dianggap kebal oleh pertahanan Israel benar-benar menjadi kejutan. Di masa yang sama tentera Syria megambil semula sebahagian dari Tanah tinggi Golan yang dikuasai Israel. Kejayaan tentera Mesir dan Syria tidak kekal lama kerana mereka terpaksa berundur ekoran serangan balas oleh Israel. Bahkan ketumbukan tentera ke tiga Mesir terkepung sepenuhnya dan bakal menghadapi kemusnahan. Israel juga mengalami kemusnahan yang besar dengan hampir 3,000 tenteranya terbunuh dan 9,000 mengalami kecederaan. Buat pertama kalinya di dalam sejarah Israel menerima hakikat bahawa ia sedang menghadapi satu peperangan yang sebenar, sedangkan konflik yang berlaku dengan negara-negara Arab sebelumnya hanyalah sebuah pertempuran. Di samping itu hampir 500 kereta kebal dan 200 pesawat udara tentera Israel berjaya dimusnahkan oleh tentera Mesir dan Syria. Mesir dan Syria menerima kemusnahan yang jauh lebih besar, namun kejayaan pada peringkat awal peperangan memberi satu suntikan kepada seluruh dunia Arab dan negara Islam terhadap kemampuan berhadapan dengan regim Zionis di medan peperangan.

Amerika Syarikat telah bersetuju sepenuhnya di dalam Majlis Keselamatan Bangsa-Bangsa Bersatu supaya resolusi 338 dilaksanakan iaitu gencatan senjata di antara kedua pihak. Ini adalah suatu yang jarang berlaku kerana Amerika telah terbukti sepanjang konflik timur tengah tidak akan memihak kepada keputusan Majlis Keselamatan atau Persidangan Agung PBB jika ia dilihat merugikan Israel. Bahkan acapkali AS akan menggunakan kuasa vetonya untuk membatalkan mana-mana resolusi yang diputuskan jika dianggap tidak memenuhi kepentingan strategik Israel. Dalam Perang Oktober 1973, AS mengambil pendirian yang sebaliknya. Ini ada berdasarkan kepada congakan bahawa Israel mungkin mengalami kekalahan dan terpaksa membuat beberapa konsesi yang menjejas kelangsungan negara zionis tersebut. Gencatan senjata ini bagaimanapun dicabuli oleh Israel yang terus mara sehingga ke Terusan Suez. Ini memaksa Majlis Keselamatan bersidang sehari selepas Resolusi 338 diluluskan. Resolusi 339 diluluskan untuk menguatkuasakan Resolusi 338. Motif sebenar Amerika terbongkar apabila pada 18 Oktober Presiden Nixon meluluskan peruntukan senjata tambahan kepada Israel disamping bantuan kewangan sebanyak USD 2.2 bilion. Keadaan ini telah menyebabkan Arab Saudi melakukan reaksi balas dengan mengurangkan pengeluaran petroluem sebanyak 5% sebulan kepada AS. Embargo ini kemudiannya di lanjutkan ke atas Netherland dan negara-negara lain mencetuskan krisis tenaga pada tahun 1973 yang menyaksikan ekonomi Amerika terjejas teruk. Ini adalah satu contoh bahawa negara-negara Arab mampu untuk menggunakan kuasa petrodollar untuk mencabar hegemoni politik AS di timur tengah.

Di masa yang sama AS telah menggunakan sitiasi perang Oktober untuk menghapuskan ancaman Mesir ke atas Israel. Oleh kerana objektif Mesir ialah untuk mendapatkan semula Semenanjung Sinai yang dikuasai oleh Israel, AS telah menjadikan ia sebagai umpan supaya Mesir bersetuju untuk berdamai dengan Israel. Presiden Sadat telah menyatakan persetujuannya untuk datang ke Baitul Maqdis dan mencari jalan perdamaian. Kehadiran Presiden Sadat ke Baitul Maqdis yang dikuasai Israel adalah satu isyarat pengiktirafan ke atas negara haram Israel. Perdana Menteri Israel, Menachem Begin telah mengambil peluang ini untuk memalukan Sadat dengan menyebut di dalam ucapannya Mengalu-alukan kedatangan Sadat ke Baitul Makdis, ibu negara Israel ’yang abadi’. Ucapan ini adalah merupakan satu tamparan kepada perjuangan pembebasan Masjid al-Aqsa dan bumi Palestin. Ia adalah sesuatu yang mencalar maruah dunia Islam seluruhnya. Hasil dari rundingan diplomatik di antara Mesir dan Israel yang di’broker’ oleh AS akhirnya membuahkan Perjanjian Camp David pada tahun 1978. Perjanjian ini telah mengeluarkan Mesir dari persamaan (equation) yang menentukan hala tuju konflik di Timur Tengah khususnya yang berkaitan dengan pembebasan Bumi Palestin. Sehingga hari ini Mesir adalah terikat dengan perjanjian untuk tidak menjejaskan keselamatan Israel. Tindakan Mesir pada hari ini yang menutup sempadan di Rafah dan tidak membenarkan bantuan menyeberang ke Gaza yang dikepung Israel, bahkan menghalang rakyat Gaza masuk ke Mesir untuk mendapat rawatan adalah sebahagian dari memenuhi syarat Perjanjian Camp David tersebut.

6 Oktober adalah satu tarikh penting sehingga Mesir dan Syria memilihnya sebagai tarikh untuk menyambut hari kebangsaan kedua negara. Mesir turut memilih 6 Oktober sebagai hari angkatan Tentera Mesir. Pada 6 Oktober 1981, dalam perbarisan tentera sempena ulang tahun perang Oktober, Presiden Sadat mati ditembak kerana tindakannya berdamai dengan Israel dan mengiktiraf entiti haram tersebut dianggap suatu pengkhianatan kepada umat Islam dan agamanya.

Prof Madya Dr Hafidzi Mohd Noor

Pengerusi

Aqsa Syarif

Monday, August 16, 2010

Sejenak Bersama Palestin (Ramadhan di Palestin) 19 Ogos - 9 Ramadhan di Akademi Pengajian Islam UM


Assalamualaikum,

Mengumumkan program anjuran MAPIUM dan Aqsa Syarif

Tarikh: 19 Ogos 2010 - 9 Ramadhan 1431
Waktu: Selepas solat isya dan tarawikh (di surau APIUM)
Tempat: Dewan Kuliah Utama Akademi Pengajian Islam UM

penampilan istimewa : Muadz dan Shinji (aktivis isu Palestin dari Jepun)

aktiviti: Charity Sales
auction gambar (berkaitan Palestin)
dijemput iftar bersama

Dr hafidzi MN
Ahli Lembaga Pengarah Aqsa Syarif
Pengarah PACE

Saturday, August 14, 2010

Wacana di UUM - Wajah Sebenar Yahudi: Suatu Pendedahan

Dr Ir Selamat Aliman dan PM Dr Hafidzi MN
sebagai ahli Panel Wacana anjuran Pusat Islam UUM

Dr Ust Wan Abdul Rahman Khudri, Pengarah Pusat Islam UUM
mempengerusikan wacana

Hadirin yang hadir

Bergambar bersama hadirin (termasuk pelajar
UITM Arau)

Assalamualaikum,

Satu wacana bertajuk 'Wajah Sebenar Yahudi: Satu pendedahan' telah dianjurkan oleh Pusat Islam UUM. Ahli panel yang dijemput ialah Ir Dr Selamat Aliman dan PM Dr Hafidzi Mohd Noor. Dr Selamat telah berkongsi pengalaman beliau di atas kapal Mavi Marmara sebagai gambaran dari wajah Yahudi yang dapat dilihat secara realiti. Di dalam wacana ini istilah Bani Israel, Yahudi dan Zion dikupas dan diperjelaskan.

Kesempatan ini digunakan untuk mengingatkan bahawa tujuan sebenar membicarakan sifat Yahudi ialah supaya umat Islam tidak terjebak melakukan pengkhinatan dan penyelewengan yang serupa. Bani Israel diangkat darjatnya oleh Allah kerana amanah risalah yang dipikulkan ke atas bahu mereka spt yg diperjelaskan dalam surah al-Baqarah sekitar ayat 40'an. Maka umat Islam juga dinobatkan sebagai umat yang terbaik kerana diamanahkan untuk menjunjung risalah yang sama. Apabila umat Islam mengkhianati amanah ini sebagaimana bangsa Yahudi mengkhianatinay maka kehinaan turut menimpa umat Islam.

Sifat-sifat Yahudi seperti mengingkari perintah Allah, menukar perintah tersebut mengikut nafsu mereka, tidak mensyukuri nikmat Allah, melanggar perintah Allah secara terang-terangan, mengkhianati dan membunuh para Nabi spt yang diulas dengan terperinci di dalam surah al-Baqarah diperingatkan. Sifat orang yahudi yang takut mati dan mahu hidup selamanya spt yang disebut dalam surah Jumaat juga dihuraikan.

Jika dilihat kepada hadis-hadis Nabi SAW jelaslah kelemahan umat Islam pada hari ini adalah kerana menuruti jejak langkah kristian yang Yahudi sehingga mereka masuk lubang biawak bersama mereka. Bahkan umat Islam menjadi lemah kerana takutkan mati dan cintakan dunia yang merupakan sifat orang Yahudi - penyakit al-Wahnu yang digambarkan oleh Nabi saw.

Dr Hafidzi MN

Monday, August 9, 2010

PACE analysis: Turkey and the future of Islamic Leadership

Assalamualaikum

Turkey, the west said ‘has turned East’. This is in respond to Turkey’s political, economic and strategic alliance with the Middle East and beyond. Not only they ‘have turned east’, they are forging ties with regimes that are not in the good books of the west. Erdogan’s positive remarks on Ahmadinejad and Sudan’s Omar basher are indications of these political inclinations.

According to one analysis, the developments in Turkey is not an indication that Turkey has turned it’s back against the west and now is more interested in identifying itself with the east. The reality is Turkey has become a centre in it’s own right and it is the west and the east that has to forge alliance with this new emerging economic and political centre. With the current turmoil that has brought down European economies like Greece and Spain to their knees, Turkey is experiencing an economic boom. In recent years we have seen the birth of big corporations dubbed the ‘Anatolian Tigers’ in the deep East that have won contracts to build new airports in Doha, Cairo and in the Georgian State. Turkey’s construction companies are building stadiums, convention centres, opera house and a University in Kazakhstan. Turkey’s investment in Iran has topped USD10 billion and set to reach USD30 billion this year with the construction of gas pipelines from Iran to Europe that passes through Turkey. Little wonder that Turkey has gone against the sanction on Iran by the United Nation, and the US response was unusual – low keyed. Again in the wake of the Mavi Marmara tragedy, Turkey’s strong word against Israel was only met by a meek response by the US. Why the sudden softening of the US position on Turkey? The US doesn’t have much choice in the face of the new emerging Turkey as the economic powerhouse in the region. They used to say Turkey has ‘a strong muscle, a weak stomach, a troubled heart and a mediocre brain’, but this may no longer be the case. Turkey now has the brain and the brawn, the courage and the will, the determination and the resolve to provide an alternative leadership as a challenge to the traditional dictates of the west. The strategic positioning of Turkey perhaps can be seen by the appointment of a Turkish national as the deputy head of NATO. Despite US wariness and criticism and urging Europe to backtrack on Turkish application for a full membership in EU, Turkish role in the counterterrorism efforts in the volatile Kurdish areas is crucial to the American interest in Central Asia.

Despite of the strong objections by Germany and France for Turkish membership in EU, the pace of reforms in the judiciary, labour and human rights conditions in Turkey has left Europe with no choice but to let Turkey in. There are a number of obstacles which were actually relics from the military rule that the present AKP government has to deal with. The most obnoxious of these is the immunity of the army from scrutiny of the law and prosecution. The army in Turkey is actually above the law and this is the biggest stumbling block for Turkey to nurture a democracy compliant with the EU standard. However a national referendum will be voted on in September this year, and this undoubtedly will bring Turkey a step closer to EU.

It was the unlimited powers of the military that has earned Turkey a strong diplomatic ties with Israel. It will take more than just a diplomatic row for Turkey to break-off relations with Israel. For an islamically inclined Raccip Tayyip Erdogan and his AKP party, he will have to tread the line carefully so as not to evoke the anger of the secularist-kemalist military wing. However, the tragedy on the highseas onboard Mavi Marmara has given the government a good national cause for everyone from different political and ideological shades to rally behind the government. Even the army joined in the possessions of the matrys to their resting place alongside hundreds of thousands that thronged the streets of Ankara.

We are seeing a revived Turkey, a Turkey that will speak for the oppressed and the dispossed. We have been waiting for this since the downfall of the Ottoman Khalifate in 1924. We are beginning to see the greatness of Islam in the likes of Muhammad al-Fateh. It was Erdogan who pointed his finger at Shimon Peres at Davos economic forum in the wake of the Gaza attack, ‘You killed people’ and walked out on him as a sign of protest. It was a great moral victory for the Islamic world and the Palestinians in particular. It was Erdogan who penned a poem that likened the minaret as the lancet, the dome of the mosque as the helmet, the azan as the battle cry and the congregations as the army, and which has landed him in prison for a couple of years. We have not seen so much humbleness that is so wanting in the leaders of the muslim world. We have now seeing that in the personality of the President Abdullah Gul. His wife adorned the headscraves, which is illegal according to the Turkish law. When he held a wedding reception for his daughter, dignitaroies turned up with expensive wedding gifts. Abdullah politely turned down those gifts and instead asked them to use the money to plant trees in Turkey as a mark of support for the national greenery project.

PACE would like to reminisce the glorious days of the past. Five hundred years ago, Turkey was a reliable protector of the ummah. Being derided as the ‘Sick man of Europe’ did not stop Turkey from sending her troops to far away places in defense of the ummah. They fought alongside the Achenese people to dislodge the Portuguese in Malacca. They fought valiantly alongside the Achenese warriors when the Dutch stomed the beaches of Aceh. They were there to face off the conquistidores in Goa, Aden and Socotra. Their fleets even though dwarfed and stymied by the Portuguese galleons managed to put up a credible fight in the Persian Gulf, the Bay of Bengal and the Indian Ocean.

And it was Sultan Abdul Hamid II that has frustrated every attempt by the Zionist lead by Theodore Hetzl to own a piece of Palestine. They were only successful when they took it by force during the first world war and at a heavy price. Hundreds and thousands of the allied service men lost their lives in Gallipolii, in Beersheba before they overran Jerusalem and wrestled Palestine to this day.

Ya Allah! Return this ummah to its great condition in her heydays. Ya Allah! We invoke your name as Ramadhan approaches to give us strength to overcome our own weakness and to help deliver our brothers and sisters from the clutches of terror, oppression and presecution by our enemies and your enemies. Ya Allah. Grant us a leadership that can deliver this ummah from its abject and sorry state. Ameen Ya Rabbal alameen.

Assoc Prof Dr Hafidzi Mohd Noor

Director

PACE (Palestine Centre of Excellence)

A day before Ramadhan 1431H

Perutusan Ramadhan Presiden IKRAM


بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Segala pujian bagi Allah s.w.t yang telah menyempurnakan agamaNya , melengkapkan nikmatNya dan merelai Islam sahaja sebagai ad-Din. Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w , keluarga baginda dan para sahabat-sahabatnya, seluruh pengikut yang telah mengikuti baginda dengan sebaik-baiknya sehingga ke hari al-qiamah ………..Amin!

Semoga seluruh warga Pertubuhan IKRAM Malaysia, anggota keluarga mereka , seluruh umat Islam di Malaysia dan dunia sentiasa berada di dalam keadaan sejahtera, sentiasa mentaati Allah s.w.t , memajukan diri serta memperkembangkannya hari demi hari supaya menjadi lebih baik dengan perjalanan masa, mampu menambah bakti kepada agama yang kita imani dan Ummah yang kita sayangi

Beberapa hari lagi kita akan menyambut ketibaan bulan Ramadhan, bulan yang dipenuhi keberkatan, semulia-mulia bulan. Di dalamnya diperturunkan al-Quran, dimenangkan Ummah menerusi peperangan Badr al-kubra, al-Yarmuk, al-Qadisiah, al-Hattin dan lain-lain lagi. Ia mengandungi sebaik-baik malam , yaitu malam lailatul qadar, yang lebih baik dari seribu bulan.

Ia bulan yang membuka ruang kepada semua Umat Islam untuk mempergandakan amal-amal soleh, ketaatan kepada Allah, yang akan mempergandakan pahala balasan amalan-amalan yang wajib sebanyak tujuh puluh kali ganda dan amal-amal sunat kepada pahala balasan amal-amal yang fardhu dan wajib. Satu gandaan yang amat luar biasa yang dibawa atau yang terkandung bersama-sama bulan Ramadhan yang penuh keberkatan

Sepanjang bulan Ramadhan masyarakat Islam dituntut melaksanakan ibadah puasa , membayar zakat fitrah, mereka keluar beramai-ramai melaksanakan sembahayang fardhu dan sunat tarawikh secara berjamaah di masjid-masjid dan surau-surau, memakmurkan rumah-rumah Allah s.w.t dan bulan Ramadhan dengan kegiatan-kegiatan membaca al-Quraan, i’tikaf sepanjang sepuluh hari terakhir dari bulan Ramadhan, menghidupkan malam-malamnya dengan sembahyang-sembahyang sunat tahajud, witir dan seumpamanya, mengingati Allah s.w.t dengan memperbanyakkan tasbih ,tahmid, istighfar, taubah, berdoa dengan doa-doa yang ma’athur , munajat, merenung kandungan kitabnya dan keajaiban alam semesta, mendalami sirah RasulNya dan memahami perutusan-perutusan dari sunnah-sunnah baginda, sejarah umat manusia, para-para Nabi dan Rasul dan pengikut-pengikut mereka, nasib kaum-kaum yang ingkar kepada perintah Allah, alam akhirat, kematian dan untung nasib manusia sesudahnya.

Menerusi ibadat puasa sepanjang bulan Ramadhan kita dituntut mengekang hawa nafsu minum dan makan serta mencampuri Isteri di waktu siang, mengasuh diri bersabar, menahan marah, menjaga lidah dan kehormatan peribadi sebagai orang Islam yang mulia, bersopan santun, sentiasa menghulurkan khidmat dan bantuan kepada golongan yang memerlukannya, berderma dan bersedekah, merasai sendiri kesedihan dan kepayahan, kelaparan dan kekurangan yang ditanggung selama ini oleh golongan fakir miskin, anak-anak yatim, golongan cacat dan tidak berupaya untuk menyara atau mengurus diri sendiri atau keluarga mereka.

Bulan Ramadhan merupakan bulan pembersihan jiwa daripada pelbagai penyakit-penyakit batin dan pembersihan diri daripada perilaku-perilaku yang buruk. Bulan yang sepatutnya kepada pejuang-pejuang Islam menyuburkan keinsafan dalam diri, kesabaran menghadapi cabaran-cabaran, keazaman mendokong Islam, ketaatan kepada Allah, kerinduan kepada al-Rasul s.a.w dan sahabat-sahabat baginda yang telah berkorban untuk Islam dengan setinggi-tinggi pengorbanan.

Dalam suasana bulan Ramadhan, mereka meredah sahara, gurun yang luas, jurang yang dalam, bukit bukau yang tinggi, di bawah panahan cahaya panas terik matahari mereka memikul panji-panji tauhid untuk dikibarkan di seluruh pelusuk semenanjung Arabia, menyempurnakan satu misi alami, insani yang amat mulia yang kemudiannya disempurnakan oleh para sahabat baginda.

Gunakanlah kesempatan yang masih lagi Allah berikan kepada kita semua menerusi bulan Ramadhan yang akan tiba beberapa hari lagi ini untuk memperbanyakkan amal-amal soleh, mentaati Allah s.w.t, menabur bakti kepada orang-orang yang memerlukan , terutama kepada lingkungan yang hampir dengan kita, anggota keluarga, sanak saudara, jiran tetangga, kenalan dan rakan-rakan.

Jadikanlah bulan Ramadhan ini, bulan kita memperteguhkan hubungan dengan Allah s.w.t, hubungan silatul al-rahmi dengan anggota keluarga yang dekat dan jauh, sanak saudara, jiran tetangga, rakan-rakan dan saudara –saudara seperjuangan, sesama ahli-ahli pertubuhan IKRAM dan masyarakat Islam.

Bulan Ramadhan, sewaktu dimanfaatkan sepenuhnya mampu mengasuh diri dan peribadi kita semua, mengangkatnya ke satu tahap yang lebih tinggi dan sempurna, menjadikan semua kita golongan yang hampir, dekat kepada Allah s.w.t dan manusia, diri dan peribadi yang mengasihi Allah dan dikasihinya, disayangi manusia dan menyayanginya.

Semoga bulan Ramadhan pada tahun hijrah 1431 ini akan mengangkat kita semua ke darjat golongan-golongan ummah yang bertakwa, memiliki bekalan perjalanan kehidupan yang terbaik dalam pengembaraan masing-masing merentasi kehidupan sementara di dunia yang fana’ ini. Dengan itu kita akan mencapai matlamat daripada ibadah berpuasa, memperolehi bekalan taqwa yang merupakan sebaik-baik bekalan disisi Allah s.w.t

Allah s.w.t telah berfirman didalam al-Quran:

" ياأيها الذين آمنوا كتب عليكم الصيام كما كتب على الذين من قبلكم لعلكم تتقون "

Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu ( ibadah ) puasa sebagaimana ia telah diwajibkan ke atas orang-orang yang terdahulu daripada kamu, mudah-mudahan kamu mejadi orang-orang yang bertaqwa “ { surah al-Baqarah, ayat 183)

Firmannya lagi:

وتزودوا فان خير الزاد التقوى "

Maksudnya: “ Sediakanlah bekalan, sesungguhnya sebaik-baik bekalan itu ialah sifat al-taqwa “ { Surah al-baqarah, ayat 197 )

Ahli-ahli pertubuhan IKRAM diharapkan akan memperolehi bekalan al-taqwa tersebut menerusi penghayatan bulan ramadhan sebaik-baiknya, memperbanyakkan amal-amal soleh. Mudah-mudahan ia akan mengangkat mereka maju dan mara melonjakkan wahana IKRAM dan perjuangan Islam menerusinya ke tahap yang lebih tinggi, meninggalkan kesan baik dan membina yang lebih besar dan luas kepada masyarakat dan negara pada masa hadapan

Akhirnya sebagai penutup, bersesuaian dengan kedatangan bulan Ramadhan yang mulia ini, marilah kita bersama-sama menghayati perutusan Nabi kita Muhammad s.a .w menerusi hadis baginda :

Rasulullah telah berucap di hari-hari terakhir bulan Syaaban kepada sahabat-sahabat baginda:

" أيها الناس : قد أظلكم شهر عظيم مبارك , شهر فيه ليلة خير من ألف شهر, شهر جعل الله صيامه

فريضة وقيام ليله تطوعا , من تقرب فيه بخصلة كان كمن أدى فريضة فيما سواه , ومن أدى فريضة فيه

كان كمن أدى سبعين فريضة فيما سواه , وهو شهر الصبر , والصبر ثوابه الجنة , وشهر المواساة

وشهر يزاد فى رزق المؤمن فيه , من فطر فيه صائما كان مغفرة لذنوبه وعتق رقبته من النار , وكان له

مثل أجره من غير أن ينقص من أجره شيء .

قالوا : يا رسول الله , ليس كلنا يجد ما يفطر الصائم , فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم : يعطى الله

هذا الثواب من فطر صائما على تمرة أو شربة ماء أو مذقة لبن .

وهو شهر أوله رحمة , وأوسطه مغفرة, وآخره عتق من النار, من خفف فيه عن مملوكه غفر الله له وأعتقه

من النار, فاستكثروا فيه من أربع خصال: خصلتين ترضون بهما ربكم, وخصلتين لا غناء بكم عنهما, فأما

الخصلتان اللتان ترضون بهما ربكم : فشهادة أن لا اله الا الله , وتستغفرونه, وأما الخصلتان اللتان لا غناء

بكم عنهما : فتسألون الله الجنة وتعوذون به من النار, ومن سقا صائما سقاه الله من حوضى شربة لا يظمأ

حتى يدخل الجنة "

Maksudnya: “ Wahai manusia ! Kamu akan dinaungi satu bulan yang agung, yang penuh keberkatan. Bulan yang terdapat di dalamnya satu hari yang lebih baik daripada seribu bulan. Bulan yang Allah telah jadikan berpuasa di dalamnya satu fardhu dan menghidupkan malamnya sebagai amalan sunnah.

Sesiapa yang menghampirkan dirinya kepada Allah menerusi amalan sunnah, dia seperti melaksanakan satu amalan fardhu selain amalan sunnah tersebut, dan sesiapa yang menunaikan satu amalan fardhu di dalamnya (bulan Ramadhan), dia seperti menunaikan 70 amalan fardhu selain amalan fardhu tersebut. Ia adalah bulan kesabaran dan kesabaran itu ganjarannya ialah syurga. Ia juga adalah bulan memberi pertolongan dan bantuan.

Ia bulan di mana rezeki orang-orang yang beriman bertambah. Sesiapa yang menyediakan makanan kepada seseorang yang berbuka puasa , tindakan itu akan mengampuni dosa-dosanya dan membebaskan dirinya daripada api neraka, bagi dirinya ganjaran seumpama pahala orang yang berpuasa tersebut tanpa sebarang pengurangan”

Sahabat-sahabat baginda langsung berkata: “Bukan semua kami memiliki sesuatu untuk dijadikan bahan berbuka seorang yang berpuasa”. Lalu Rasulullah s.a.w menjawab: “Allah akan mengurniakan ganjaran pahala saperti itu kepada seseorang yang menghidangkan untuk seseorang yang berpuasa berbuka walaupun sekadar seulas buah tamar, seteguk air atau seteguk air susu ….

Bulan Ramadhan adalah satu bulan yang awalnya adalah rahmah, pertengahannya adalah pengampunan dan hujungnya adalah pembebasan daripada api neraka. Sesiapa yang meringankan bebanan daripada hambanya, Allah lagi akan mengampuni dirinya serta membebaskannya daripada api neraka.

Perbanyakkanlah sepanjang (bulan Ramhadan) 4 kegiatan: 2 kegiatan yang akan menjadikan kamu diredai Allah s.w.t, 2 kegiatan lain pula kamu sendiri amat perlu kepadanya: Adapun 2 kegiatan yang akan menjadikan kamu diredai Allah, maka ia adalah ucapan syahadah: “ bahawa tiada tuhan melainkan Allah” dan kamu memohon keampunan daripadanya.

Adapun 2 kegiatan yang kamu sendiri amat perlu kepadanya, maka ia adalah: “ kamu memohon ( balasan ) syurga serta kamu meminta perlindungannya daripada api neraka. Sesiapa yang memberi minuman kepada seseorang yang berpuasa maka Allah akan memberinya minuman daripada kolah airku yang menjadikannya sama sekali tidak akan kehausan sehinggalah dia memasukki syurga” (Riwayat ibnu khuzaimah dalam kitab sahihnya)

Sekian sahaja dahulu, semoga Allah menerima semua amalan kita sepanjang bulan Ramadan ini dan seluruh amalan kita sepanjang kehidupan kita semua.

Selamat berpuasa.

Wassalamualaikum

Ust Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad

Presiden IKRAM

28 Shaaban 1431H

9 Ogos 2010

Friday, August 6, 2010

PACE: Turkey is set to undermine Israel’s hegemony in the middle east

PACE: Turkey is set to undermine Israel’s hegemony in the middle east

One would have considered Syria, Iran or Lebanon when it comes to naming Israel’s credible adversary. However to everyone’s delightful surprise it is Turkey that clinch the honour of confronting Israel with a challenge the latter could not simply dispense with like she habitually does. Israel could not thumb her nose this time because it’s a diplomatic row with one of the most reliable and strong ally. A complaint from a noisy neighbouring Arab country can be quickly silenced by a chide. Egypt and Jordan for instance has been completely neutralized and are ever ready to do the Zionist bidding. Egypt’s appalling stance and loathsome acts against the people of Gaza is a testimony that she is submissive to Israel’s security needs.

Turkey on the other hand occupies a very strategic position in the middle east and Europe. It has strong ties with Israel and has conducted frequent joint military exercise in the volatile region. Israel can count on Turkey to ward off security threats coming from the north. Israel is also highly dependent on the gas pipelines that passes through Turkey from Russia.

The fall out from the May 31st attack on the aid flotilla on the highseas has changed all that. Racep Tayyib Erdogan recently said that the gas pipelines to Israel has been scrapped and is no longer on the table. Turkey has demanded Israel to allow independent investigations into the assault on Mavi Marmara that has seen 9 of her unarmed citizens killed. The demand for Israel to admit to her criminal acts cannot be likened to that endorsed by the docile United Nation Resolutions or the deliberations of the International Court of Justice. Even the report on Israel’s indisputable acts of war crime on Gaza by the prominent Jewish lawyer, Richard Goldstone endorsed almost unanimously in the UN general assembly falied to unnerve Israel. This time around, when Turkey’s foreign minister reproached Israel and warned of a possible breaking-off relations, even the US remained on the sideline, a complete contrast as to how she reacted towards the Goldstone report. Apparently, behind closed doors Ahmet Davutoglu, Turkey’s foreign minister has spelled out the possible sanctions that Turkey will impose on Israel for failing to admit to the killings. Eventually if Israel fail to provide a satisfactory answer to the question, a diplomatic break-off is inevitable.

What would be the implications? Will it affects Turkey’s plan and acceptance into the fold of EU? What would be the reaction of the US, also an important ally of Turkey. To these questions, Ahmet laid down the principles. Turkey has always been part of Europe as it has been part of Asia. The logic of seeing Turkey as an object that can be embraced or discarded from Europe is wrong to start with. Turkey is for human rights and equality, democracy, economic empowerment and interdependency, peaceful co-existence which has been the values championed by EU. These are the principles that will create an environment of ‘zero problem’ with your neighbor. ‘Zero problem’ with your neighbor is only workable when those principles including human rights and sanctity of lives are duly respected by all. Now Turkish citizens were murdered on the high seas by Israel. No person of the right mind should expect Turkey to just ignore these violations and cling on to the meaningless ‘zero problem’ slogan with your neighbor.

Under the leadership of Racep Tayyip Erdogan, Turkey can now assume the stewardship role of the civilized world. Muslim countries around the region can again look up to the leadership of Turkey in providing directions to the seemingly complex middle east political quagmire. One thing for sure, Israel can no longer has her own way without considering Turkey’s ever watchful eye. Israel has met her nemesis.. which she has to reckon with.

Assoc Prof Dr Hafidzi Mohd Noor

Director

PACE (Palestine Centre of Excellence)

Thursday, August 5, 2010

Dr HMN akan membentang kertas kerja di Seminar Baitul Maqdis

SEMINAR BAITUL MAQDIS 2010

Tarikh : 07 – 08 Ogos 2010
Masa : 8.30 pagi – 5.00 ptg
Tempat : Hotel De Palma, Seksyen 19, Shah Alam, Selangor
Anjuran : Persatuan Ulama' Malaysia (PUM)

Beberapa kertas kerja berkaitan akan dibahas dan dibentangkan oleh wakil-wakil yang terbabit iaitu antaranya:

"Al-Aqsa In Danger"
Dr. Abdallah bin Ma'arof Abed Omar
Jabatan Sejarah dan Tamadun Islam, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya

"Isu Palestin - Beberapa petunjuk dalam menentukan pendirian yang dituntut oleh syarak."
Prof Madya Dr Hafidzi Mohd Noor
Pengarah PACE (Pusat Kecemerlangan Palestin)
Ahli Lembaga Pengarah Aqsa Syarif

"Turki Dan Israel"
Prof. Dr. Mohammad Redzuan bin Othman
Jabatan Sejarah, Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya

"Barat, Negara Arab dan Perang Arab - Israel ke 4"
Prof. Dato' Paduka Mohamad bin Abu Bakar
Jabatan Antarabangsa dan Pengajian Strategi, Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya

"Sejarah Kejatuhan Palestin dan Kewujudan Israel"
Dr. Mohd Roslan bin Mohd Nor
Jabatan Sejarah dan Tamadun Islam, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya

"Yahudi dan Bani Israel"
Dr. Zulkifli Mohamad Al Bakri
Ahli Majlis Fatwa Negeri Sembilan dan Negeri Terengganu

"Gerakan Ulama Dalam Menangani Isu Palestin"
Al-Fadhil Ustaz Hj. Abdul Ghani bin Samsudin
Sekretariat Himpunan Ulama' Rantau Asia (SHURA)

"Melahirkan Generasi Salahuddin Al-Ayubbi"
Dr. Zainul Rashid bin Zainuddin
Pengerak Aman Palestin

"Masa Depan Baitul Maqdis Berdasarkan Hadith"
Prof. Madya Dr. Fauzi bin Deraman
Jabatan Al-Quran dan Hadith, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya

"Pengaruh Yahudi Dalam Organisasi Pentadbiran dan Perniagaan"
Prof. Dr. Mohd Nazari bin Ismail
Jabatan Perniagaan Strategi dan Polisi, Fakulti Perniagaan dan Perakaunan, Universiti Malaya.

"Tanah Yang Dijanjikan Menurut Kefahaman Yahudi"
Ustaz Mohd Fauzi Zakaria
Jabatan Akidah dan Pemikiran Islam, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya

"Pengalaman Menghadapi Rejim Israel dalam Misi Bantuan Kemanusiaan"
Tuan Hj. Ariffin bin Ismail
(Muslim Care Malaysia)

Sdra Aswad bin Ismail
(Wartawan Astro Awani)

MAKLUMAT PENYERTAAN
Yuran Penyertaan :
Pertubuhan / Agensi/Jabatan : RM200.00
Individu : RM100.00
Pelajar / Mahasiswa (Ijazah Pertama) : RM 50.00

*Kos tidak termasuk penginapan dan pengangkutan

Pendaftaran Penyertaan :

Talian : 03-5512 4300 / 03-5511 4301 / 013-384 0710 / 016-274 6550
Faks : 03-5511 4302
Email : pumpusat@yahoo.com
Blog : http://ulamadaily.blogspot.com

Terbuka kepada semua. Semua dijemput menyertainya.
 

Lambaian-Islah. Powered By Blogger © 2009 Bombeli | Theme Design: ooruc